لوزه ها که حلقه محافظی را در نواحی اطراف پشت دهان و حفره بینی تشکیل می دهند، بخشی از سیستم ایمنی محسوب می شوند. جراحی لوزه که تانسیلکتومی نام دارد، همان طور که از نامش پیداست، با برداشت لوزه ها همراه است و گاها انجام این روش در درمان علل بیماری ضروری می باشد.
لوزه ها به گیر انداختن میکروب ها مانند ویروس ها و باکتری ها کمک می کنند و از ورود آن ها به بدن از راه بینی و دهان پیشگیری خواهند کرد.
انواع لوزه
سه نوع لوزه وجود دارد:
- لوزه های پالاتین، که در قسمت فوقانی گلو واقع شده اند.
- لوزه های آدنوئید، که در حفره بینی قرار دارند.
- لوزه های لینگوال (زبانی)، که در گلو زیر لوزه پالاتین واقع شده اند.
اندازه لوزه ها به مرور زمان تغییر می کند و عمدتا در کودکی بزرگ تر هستند و با بالا رفتن سن، کوچک تر می شوند. کودکان به دلیل بزرگ بودن لوزه های شان بیشتر در معرض عوارضی از قبیل مشکلات تنفسی خواهند بود.
جراحی لوزه عمدتا با برداشت لوزه های پالاتین همراه است. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی دلایل انجام جراحی لوزه، جوانب مختلف این روش و هم چنین دوره نقاهت آن بپردازیم.
جراحی لوزه چیست؟
جراحی لوزه، روشی جراحی است که در آن، لوزه های پالاتین از قسمت فوقانی گلو برداشته می شوند. سال ها از این روش جراحی به عنوان درمان التهاب لوزه مزمن استفاده می شد. اما اخیرا این روش می تواند به درمان مشکلات تنفسی به خصوص در کودکان کمک کند.
در کودکان و بزرگسالان، دلایل انجام جراحی لوزه به شرح زیر می باشد:
- التهاب مزمن و عود کننده باکتریایی لوزه
- آپنه انسدادی خواب
- خرخر کردن های آزار دهنده
- مشکلات تنفسی ناشی از التهاب و بزرگ شدن لوزه ها
- سرطان
- خونریزی لوزه ها
مطالعاتی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، نشان داد که انجام جراحی لوزه و یا آدنوئیدکتومی در کودکان، احتمال ابتلا به بیماری های سیستم تنفسی فوقانی را در آینده افزایش داد. البته تمامی مطالعات انجام شده اثرات منفی این روش را به اثبات نرساندند. به عنوان مثال، تحقیقات بهبود وضعیت سلامت و کیفیت زندگی افراد بزرگسالی که تحت جراحی لوزه قرار گرفتند را به اثبات رساند.
روند جراحی لوزه
فردی که تحت جراحی لوزه قرار می گیرد، همان روز از بیمارستان مرخص می شود و به منزل بر می گردد. با این حال، نیاز به رعایت یک سری نکات و مراقبت ها می باشد.
از جمله این که از مصرف داروهای ضد التهابی مانند ایبوبروفن به مدت دو هفته قبل از جراحی باید خودداری شود. بیمار نیز روز جراحی باید ناشتا باشد. در خصوص هر گونه داروی مصرفی و یا ویتامین ها باید با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت شود. توصیه می شود روز جراحی فردی از دوستان و یا اعضای خانواده همراه بیمار باشد.
روند جراحی لوزه در حدود نیم ساعت به طول می انجامد. روش های مختلفی برای درآوردن لوزه ها وجود دارد که شایع ترین آن ها عبارتند از:
- برداشت لوزه ها با استفاده از چاقوی جراحی
- استفاده از ارتعاشات اولتراسوندی به منظور برش لوزه ها
- کاتتراسیون لوزه ها با استفاده از حرارت
این روش جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و فرد هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد.
دوره نقاهت و مراقبت های بعد از جراحی لوزه
بلافاصله بعد از جراحی لوزه، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل می شود تا علائم حیاتی مانند ضربان قلب، فشار خون و تنفس بررسی گردد. بعد از ثابت شدن شرایط، بیمار می تواند به منزل برگردد و به دلیل اثرات بیهوشی، بهتر است که فردی بیمار را همراهی کند.
- مصرف مواد غذایی که بلع آن هاراحت تر است مانند موز و یا پوره سیب
- استراحت در منزل تا حد امکان
- نوشیدن هر چه بیشتر آب و مایعات
آیا جراحی لوزه می تواند با عوارض و خطراتی همراه باشد؟
جراحی لوزه، روش شایعی است اما می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد. این عوارض می توانند در طول جراحی و یا بعد از آن ظاهر شوند، از جمله:
- واکنش به ماده بیهوشی
- خونریزی ناحیه جراحی
- التهاب
- عفونت
- تب
- دهیدراته بدن (از دست دادن آب)
- مشکلات تنفسی
بعد از جراحی لوزه، در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید با پزشک تماس گرفته شود:
- خونریزی قرمز روشن از دهان
- تب بالای چهل درجه
- درد غیر قابل کنترل
- از دست دادن آب بدن
در پایان این که،
جراحی لوزه، روش شایعی است که پزشکان از آن در درمان عفونت های مزمن لوزه ها و یا دیگر عوارض مانند مشکلات تنفسی و خرخر استفاده می کنند. این روش جراحی کاملا ایمن است و تحقیقاتی در خصوص تاثیر این روش بر روی سلامتی در حال انجام شدن می باشد. قبل از انجام این روش جراحی در کودکان، حتما باید با پزشک مشورت صورت گیرد.
۰ دیدگاه